maanantai 6. tammikuuta 2014

Irrottautumisia

Bruce Fisherin mukaan erosta eroon pääseminen ja uuden elämän jälleenrakennus on 19 askeleen prosessi. Hänen mukaansa jokainen näistä vaiheista muodostaa ns. jälleenrakennuskuution, minkä käsiteltyään on askeleen lähempänä "vuoren huippua", paikkaa tai tilannetta, jossa sopeutumisprosessi uuteen on käyty vaihe vaiheelta onnistuneesti läpi. Prosessin tueksi hän on kirjoittanut kirjan "Jälleenrakentaminen".

Olen lueskellut tuota kirjaa jo jonkin aikaa (muutaman kuukauden) ja käynyt vähitellen läpi kutakin kuutiota. Tänään törmäsin kuutioon, jonka parissa luulen työskenteleväni parasta aikaa. Kysymys on "irrottautuminen" -nimisestä kuutioista. En vielä tiedä, miten pitkällä siinä olen, mutta luulen päässeeni hyvään vauhtiin.

Olen koonnut Spotify:in, jo eroprosessin alusta alkaen, soittolistaa biiseistä, jotka ovat auttaneet minua yhtäältä eteenpäin ja toisaalta käsittelemään kulloinkin pinnalla olevia tunteita. Musiikki on ollut minulle merkityksellinen tunteiden ilmaisun muoto oikeastaan aina. Sanoitukset, joskus myös sävel auttavat purkamaan tunteita, rypemään niissä ja luopumaan niistä kun aika on, menemään eteenpäin. Jotenkin myös mystisellä tavalla "oikeat" kappaleet ovat osuneet tarjolle. Ehkä myös korvat etsivät sellaisia, ken tietää.

Yhtä kaikki, tänään siirsin tuolta soittolistalta (N=193) yhteensä 84 biisiä uudelle soittolistalle "entinen elämä". Olin kuunnellut ne satoja kertoja läpi. Sieltä löytyi viimeisen avioliittoviikon biisit kullekin päivälle jne. Nyt biisit oli loppuun kuunneltu. En tuota toimenpidettä suunnitellut, vaan tein sen kesken jonkin muun toimen. Välittömästi sen jälkeen olo tuntui taas vähän paremmalta. "Meidän biisit" yhteisen elämän, sen hyvän ja sen huonomman ajan osalta, oli nyt siirretty syrjään. Jatkossa listalla olisi vain tulevaisuuteen suuntaavia, ei menneisyyttä märehtiviä tai menetettyä rakkautta vaikertavat balladeja. Viimeiseksi tai ensimmäiseksi tallenteeksi, miten sitä nyt haluaa katsoa, imaisin sinne Ainoat oikeat leffan tunnussävelen "Kun aika on". Kannattaa kuunnella. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti